pengikut setia

Sunday 28 October 2012

salam aidiladha~~

Assalamualaikum!!

Salam aidiladha semua!!syukur kepada Allah S.W.T kerana tahun ini sekali lagi kita dapat bertemu aidiladha yang penuh barakah...semoga kita bisa mengambil pengajaran dari peristiwa korban yang terjadi pada Nabi Ismail dan ayahnya Nabi Ibrahim..jangan dok dengar je tapi tak ambil pengajaran...so...mcm biasa...dah nama hari raya..opkos la masak-memasak kan??huhuh...and as usual...mak punya idea penuh satu meja makanan..haha..nak2 lagi kakak balik kan...ade je la idea my mom ni...nak buat tulah..nak buat nilah..nak buat mcm2 lah...huhu...dan sebagai anak yang menurut perintah...aku pun sedia jelah bahan2 nya...buat tak buat belakang cerita...hehe...dan macam biasa jugak..nak raya ni..ramailah pula nak tempah makanan..alhamdulillah...tapi ada juga yang terpaksa kami tolak..sebab tak larat...makanya takut tak dapat nak penuhkan hajat...daripada kucar-kacir sat lagi...baik tolak awal2...sebelum tu minta maaf sangat2 pada orang tu...sebelum tiba hari raya lagi..kira menjelang hari rayalah kan...huhu...mak dah siap buat kuih redan ngan rempeyek....pergh!!memang la superb...huhu...rasa macam raya betul2 plak...hihi...dan aku ni yang dah 2 tahun tak bakar kuih raya..dan selama dua tahun jugak dok mengarang nak buat kuih makmur....akhirnya...aku berjaya!!huhuhu...best sangat2!!...setelah berpeluh2 mencari resepi kat encik GOOGLE....akhirnya dapat satu resepi yang agak simple...simple2 pun...1st time buat kuih ni...berhati-hati jugaklah kan...dengan bahan yang dah lama tersedia dalam almari gobok aku tu..dan dengan menggunakan oven tradisional yang guna api dapur...maka terhasil lah...kuih makmur yang sangat..sangat..sangat makmur rasanya....haha...
lihatlah kuihku yang sungguh gebu dan makmur gitu.....


oven lama yang telah berjasa....=)

serius weh...mula2 nak rasa..takut..entah apa rasanya..al-maklum...masa bakar kuih tu puasa...maka tak dapat lah rasa...huhuh...jadinya aku suruh mak yang rasa dulu...(jahat kan anak dia ni...=P)...dan mak aku pun start la masuk dalam mulut dia...dan..jeng3...mak bagi lima bintang!!wah!!!alhamdulillah!!suka..suka..suka...hehe..ni baru mak sendiri yang puji..kalo mak mertua??mau melayang-layang jap lagi..hoho...takdelah...alhamdulillah...rasa sedap tu Allah yang bagi...makanya Allah yang layak dipuja dan dipuji...betul tak??=D....kredit to My Resepi yang banyak kongsi resepi dengan orang ramai...tapi resepi asal aku ubah suai sikit ikut selera...huhuh...dan hari sabtu iaitu hari pertama tashriq...my beloved kakak masak nasi dagang ala jawa...dan special request dari mak spageti mammamia...haha..nama...kelas kau jah...nampak tak east meet west kat situ...awww!...canggih gitu...huhuh...tapi sorry ae...tak sempat snap gambar...dah abis licin...huhuhu....kredit to my kakak la...okeh dah2 la tu cakap pasal makanan...penat aku type...makanya meh aku bagi resepi resepi biskut makmur yang gebu2 tu...dan yang pasti abg aku makan sampai tak muat mulut...huhuhu..sorry la bro...ni kuih stok makan sendiri...tu pasal comel dan gebu semacam je....hihi...okeh..dah...ambik resepi ni...resepi asal kat link atas tu...ni aku tambah2 sikit...selamat mencoba!! *peace yaww!! wasalam...

RESEPI BISKUT MAKMUR GEBU2 MANJA....
(power tak nama?huhu)

Bahan-bahan
1 kg tepung gandum- sangan/goreng tanpa minyak(agak2 panas je udah le)
1 tin kecil minyak sapi - apa2 brand pun boley
2 biji telur saiz sederhana
Marjerin secukupnya

Untuk inti
400 gm kacang tanah - sangan jugak
2-3 sudu besar gula pasir -suka2 hati..kalau nak manis lebih taruk la lebih..
2-3 susu marjerin

Gula aising/gula pasir kisar halus + susu tepung secukupnya untuk salut pada kuih

Cara-cara
1. Masukkan tepung yang telah disangan kedalam bekas yang sesuai. Kemudian masukkan minyak sapi dan gaul sebati.
2. Masukkan 2 biji telur yang telah dipukul. Gaul lagi. Kemudian masukkan marjerin sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk.
3. Untuk bahan inti, kisar kacang tanah tetapi janga terlalu halus. Campurkan gula, kacang tanah dalam sebuah bekas yang lain. Setelah itu, masukkan majerin sedikit supaya inti tersebut boleh dibentuk dan tidak bertabur.
4 Ambil sedikit doh tadi dan leperkan  mengikut bentuk kesukaan hati anda(bak kata chef  Rose)..bulat ke, lonjong ke, empat segi ke..(suka-suka hati bak kata chef Ammar).
5. Masukkan inti kedalam doh kemudian bakar didalam ketuhar dengan suhu 150-160 darjah celcius selama 20-25 minit.
6. Bila dah masak, golek-golekkan atas gula yang dah dikisar dan digaul dengan susu tepung.
7. Haaa..dah siap..maka boleh makan...semoga berjaya!!

*mak pesan..masa gaul2 tepung...jangan kuat2 sangat..guna hujung jari je..nanti tepung mati...


No comments:

Post a Comment

Link

TERIMA KASIH DAUN KELADI, ADA MASA JEMPUT DATANG LAGI...=)